
سلامت قلب دوم با انتخاب کفش مناسب!
انتخاب کفش مناسب یکی از مهمترین اجزای خرید است که ارتباط مستقیمی با سلامت پاهای انسان دارد، عوارض کفشهای نامناسب مانند آرتروز، دردهای مفاصلی، خمیدگی انگشتها و ... در برخی مواقع جبران ناپذیر است. امروزه بسیاری از افراد هنگام انتخاب کفش مناسب به فکر سلامتی پاهای خود نیستند و تنها به زیبایی و مد روز بودن کفش ها توجه می کنند.
اما باید بدانید که پا قلب دوم شماست و انتخاب نامناسب کفش می تواند سلامت پا و جان شما را به خطر بیندازد و عوارضی در پاها ایجاد نماید . بنابراین در برابر وسوسه خریدن کفش های مد روز مقاومت کنید و کفش راحتی که دارای ارتفاع مناسب بوده و احساس راحتی در پاها ایجاد می کند ، انتخاب نمایید. در این بخش از دنیا کالا به شما می گوییم که هر کدام از انواع کفش ها ممکن است چه آسیب هایی به پاهای شما وارد کند.
عوارض خطرناک پوشیدن کفش های پاشنه بلند
پوشیدن کفش های پاشنه بلند بر سلامت پاها تاثیر گذار است و استفاده از این کفش ها خطرات زیادی را برای خانم ها به همراه دارد، که این خطرات عبارتند از :
1.پوشیدن کفش هایی با پاشنه بلندتر از 7 سانتی متر روی زانوها فشار زیادی وارد می کند و احتمال ابتلا به آرتروز را بیشتر می کند.
2.پوشیدن کفش پاشنه بلند سبب پیچ خوردگی مچ پا به سمت بیرون و در نتیجه موجب رگ به رگ شدن شدید رباط پا می شود و به همین علت خطر ابتلا به آرتروز افزایش می یابد.
3.پوشیدن کفش پاشنه بلند روی مفصل انگشت شست پا فشار وارد می کند و این فشار از مفصل استخوان متاتارس به استخوان نخودی شکل انگشت پا منتقل می شود و در نهایت این فشار وارد شده به استخوان یا اعصاب موجب التهاب آن می شود.
عوارض دیگری که هنگام پوشیدن کفش پاشنه دار در پا ایجاد می شود :
- انحراف انگشت شست پا
- میخچه
- تاول انگشتان
- خمیدگی انگشتان
- دردهای مزمن کمر
- دردهای مفاصل
- درد زانو
- درد پاشنه پا
- خستگی های زودرس
توصیه هایی هنگام استفاده از کفش پاشنه دار
- در برخی از ساعات روز سراغ کفش های راحتی یا ورزشی بروید
- کفش پاشنه بلند پشت باز نپوشید زیرا سبب سر خوردن پا و برهم خوردن تعادلتان می شود.
- کفش پاشنه کوتاه بپوشید زیرا پا در وضعیت نرمال تری قرار می گیرد و ساق پا کمترکشیده می شود.
- استفاده از کفش پاشنه کوتاه از آسیب به استخوان متاتارسال جلوگیری می کند.
- اگر پایتان پیچ خورد باید بدانید مچ پای رگ به رگ شده باید بی حرکت بماند.
- احتمال تکرار پیچ خوردگی پا بعد از دفعات اول زیادتر خواهد بود، پس حتما به پزشک مراجعه کنید تا در صورت لزوم فیزیوتراپی انجام دهد.
همه نکات در مورد خرید کفش:
مهم ترین وظیفه کفش حفاظت از پا و ممانعت از آسیب رسیدن به آن است ولی متاسفانه بسیاری از کفش ها به پا آسیب میرسانند. کفش نامناسب یکی از علل مهم بسیاری از بیماری های پا است و می تواند موجب بروز بیماری هایی مانند انحراف شست پا، سائیدگی شست پا، میخچه، انگشت چکشی و فرو رفتن ناخن در انگشت شود.کفش جدای از زیبایی باید با دوام و راحت هم باشد.
انتخاب کفش مناسب:
کفش مهم ترین پوشاکی است که سالیانه برای خرید آن هزینه میشود. پای انسان، قلب دوم بدن اوست و مسلماً کفش هم به عنوان محافظ قلب دوم بدن، باید به اندازه کافی پا را از خطرات و آسیبهای احتمالی مراقبت کند.
اما اگر کفش که خریده شده است، مناسب پا نباشد و به اصطلاح بعد از مدتی راه رفتن با کفش پاشنه پا، قوزک پا و یا زردپی پا درد بگیرد و آسیب ببیند. انتخاب کفش مناسب میتواند جلوی تمام این اتفاقات را بگیرد.
كفش استاندارد:
یك كفش استاندارد، سه مشخصه بارز دارد
- کفش استاندارد باید جنس خوب داشته باشد.
- پاشنه استاندارد کفش بسیار مهم است.
- قالب و پنجه کفش باید استاندارد باشد.
راهنمای خرید کفش:
اما چه نکاتی را باید در مورد خرید کفش باید دقت کرد که به ترتیب آنها را بررسی میکنیم.
1 - جنس کفش
برای کسانی که عاشق کیفیت کفش هستند، کفش چرم انتخاب ایده آل است. بهترین جنسی که میتوان از آن کفش تولید کرد، همین چرم است. کفش چرمی باعث میشود که پای انسان کمتر عرق کند. با دوام تر است و با واکس زدن، بسیار براق و زیبا میشود. در نتیجه انتخاب اول همه کفش چرم است.
اما کفش چرم، قیمت بالایی دارد، برای همه کار مناسب نیست و صرفاً بهتر است برای برنامهها و مهمانیهای رسمی از کفش چرم استفاده کرد. برای برطرف کردن این مشکل بهتر است، چند مدل کفش با متریالهای دیگر هم استفاده کرد. بدترین نوع کفش، کفش های پلاستیکی هستند.
این مسئله مخصوص کفش های ورزشی نیست. کفش های ورزشی هم از پلاستیک در خود استفاده میکنند. اما کفش های غیرچرم که تمایل دارند ظاهر چرمی داشته باشند، از جنس پلاستیک استفاده میکنند. بزرگترین آسیبی که میتوان به پا وارد کرد، استفاده از کفش های پلاستیکی است.
کفش های کتانی و پارچه ای، بهترین گزینه برای پوشیدن هستند. وزنشان کمتر است و در هنگام پیاده روی و کارهای مشابه، بدن و پا را خسته نمی کند.
2 - پاشنه کفش
کمردردها و دردهای پا، تا حد زیادی به پاشنه کفش بستگی دارند. پاشنه کفش بلند باعث میشود که پا راحت تر پیچ بخورد. ممکن است در یک مهمانی ساده اتفاقی برای شما نیافتد، اما بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی، کفش پاشنه بلند باعث کمردرد، پادرد، انحراف کمر، انحراف شست پا و بیرون زدن استخوان کناری پا خواهد شد. انگشتان کم کم روی هم سوار میشوند و کم کم شکل و فرم پا تغییر میکند.
پاشنه کفش بهتر است کمتر از یک سانت پاشنه داشته باشد. در این صورت، پا حالت متقارن و متعادلی به خود میگیرد. کم تر برای حفظ تعادل به انگشتهای جلو فشار وارد میکند و باعث میشود که کمر نیز تلاش کمتری برای ثابت نگه داشتن و راست ایستادن بکند.
برای آزمایش این موضوع بهتر است کمی روی پنجههای پای خود راه بروید. بعد از مدتی احساس درد شدید در انگشتان و سینه پا ایجاد میشود که با گذاشتن پاشنه پا روی زمین، این فشار قطع میشود. کفش پاشنه بلند هم چنین فشاری به پا وارد میکند.
3- ساق کفش
بیشتر کفش های مرسوم در بازار دارای ساق نیستند. به دلیل این که هزینه اضافه بر گردن تولید کننده خواهد گذاشت و معمولاً هم خریداران به داشتن ساق پا توجهی نمی کنند. ساق کفش باعث میشود که کفش سخت تر پوشیده شود و حالت پایین شلوار را بدفرم نشان بدهد.
بیشتر کسانی که از کفش ساق بلند استفاده میکنند، این کفش را برای ورزش و پیاده روی زیاد استفاده میکنند. زیرا در خستگی پا، باعث جلوگیری از پیچ خوردن و انحراف پا میشود. یا اگر هم برای کفش رسمی از کفش ساق بلند استفاده میکنند، کفش را با دامن یا لباس مجلسی استفاده میکنند که قرار نیست شلوار روی آن را بگیرد.
برای کودکان بهتر است از کفش ساق بلند استفاده کرد. زیرا کودکان هنوز برای راه رفتن، نیاز به مراقبت از پای خود دارند و زودتر خسته میشوند. بنابراین اگر از کفش ساق بلند استفاده کنند، دیرتر خسته میشوند و کمتر احتمال آسیب دیدگی پاهای کوچکشان وجود دارد.
نكاتي در مورد نگهداری كفش:
واكس زدن کفش ها باعث می شود تا كفش شما هميشه نرم و انعطاف پذير باشد
1. كفش های نو را كه براي اولين بار می خواهيد استفاده كنيد فقط به مدت ده دقيقه در روز بپوشيد تا حالت اصلي و زيبايي اوليه كفش برای مدت زيادی حفظ شود.
اين يكي از مهمترين عوامل حفظ زيبايی ظاهر كفش و نيز بالارفتن مدت زمان عمر كفش مي باشد كه متاسفانه در كشورهای جهان سوم بدليل پايين بودن سطح درآمد جامعه چنين كارهايی عملا غيرممكن می باشد. چون افراد توانايی خريد دو يا چند جفت كفش را در يك زمان ندارند.
مورد فوق يك مورد پزشكي نيز مي باشد و افراد مبتلا به ديابت حتما بايد اين مورد را رعايت كنند و اجازه ندهند تا خشكی و يا به اصطلاح تازگی اوليه كفش به پاي آنها صدمه بزند.
2. از قالبهاي مخصوص برای كفش (فنری يا معمولی) نيز مي توانيد براي حفظ حالت اوليه كفش استفاده كنيد.
3. واكس زدن باعث می شود تا كفش شما هميشه نرم و انعطاف پذير باشد پس، به طور مرتب كفشهايتان را واكس زده و تميز نگهداريد در ضمن:" كفش تميز و مرتب نشانه شخصيت و انظباط شماست"
4. كفشی را كه تازه خريداری كرده ايد به مدت ده دقيقه در روی فرش بپوشيد و قدم بزنيد و كاملا مطمئن شويد كه كفش از لحاظ اندازه و قالب متناسب با پای شما است در غير اين صورت به فروشگاه مورد نظر مراجعه كنيد و كفش خود را تعويض كنيد.
5. حتما لزومي ندارد كه شما هميشه شماره مثلا 40 بپوشيد، ممكن است با مرور زمان و تحت مواردی مثل افزايش سن، افزايش وزن، كاهش وزن و ... شماره پای شما كمي بزرگتر و يا كوچتر شده ياشد دقت كنيد !!!.
6. از پوشيدن كفش های تنگ جدا خودداری فرماييد زيرا زمانی كه " پا " تحت فشار بوده و ناراحت باشد سيستم عصبی مختل شده و قدرت تفكر و تصميم گيري در حد بسيار پاييني كاهش مي يابد.
7. در بسياري از موارد پاهاي چپ و راست به اندازه دو يا سه ميليمتر از همديگر اختلاف دارند پس در هنگام خريد کفش، انتخاب خود رابر اساس اندازه پاي بزرگتر انجام دهيد.
موارد خاص
اگر از موارد خاصی رنج می برید، باید در انتخاب کفش راحت چند برابر وسواس داشته باشید. به عنوان مثال خار پاشنه و کف پای صاف مواردی هستند که در نحوه انتخاب کفش دخیل خواهند بود. کسانی که کف پای صاف دارند، بهترین گزینه برای آن ها کفش کتانی است. همچنین بهتر است از کفی طبی مخصوص پا های صاف استفاده کنند.
خار پاشنه نیز جزو مواردی است که قابل درمان است. در طول دوره درمان کفش های کتانی با کفی طبی (ترجیحاً ژله ای) بپوشید. کفش های ورزشی و اسنیکر ها در رنگ ها و طرح های متفاوت عرضه می شوند. تقریباً می توان آن را با بیشتر سبک های پوشش به پا کرد.
بهتر است کسانی که از این موارد خاص یا مشابه رنج می برند، تنها برای مراسم و دیدار های خاص از پاشنه بلند استفاده کنند. سلامتی از هر چیزی اهمیت بیشتری دارد.
در خرید کفش هرگز حرف فروشنده ای را که می گوید کفش کوچک تر بردارید چون به مرور زمان جا باز می کند نپذیرید! در نظر داشته باشید که کفش های روباز برای بچه ها چندان مناسب نیستند و آنها نمی توانند تعادل شان را با این نوع کفش ها حفظ کنند. کفش های پاشنه دار هم برای دختربچه های کم سن و سال مضر هستند و ممکن است باعث پیچیدن مچ پا یا زمین خوردن شان شوند.