یوگا چه نوع ورزشی است و چه فوایدی برای روح و بدن دارد؟
یوگا چه نوع ورزشی است و چه فوایدی برای روح و بدن دارد؟

معنی یوگا

یوگا از طرفی به معنای «کنترل کردن» آمده ‌است و در آن صورت یوگا را می‌توان علم کنترل امواج فکر و علم مهار قوای ذهن به منظور تسلطی همه‌ جانبه بر توان بالقوه خود دانست. در این صورت به این دانش « روش » که همان کنترل قوای بدن و فکر است تأکید می‌شود. با توجه به چنین درکی، یوگا، در کتاب شاندیلیوپانیشاد (Shandilyopanishad)، این‌گونه تعریف شده‌است: « یوگا عبارت است از کنترل امواج ذهنی. » از طرف دیگر می‌توان یوگا را به معنای نظاره کردن و دیدن، در نظر گرفت که در نتیجه یوگا علم نظاره خود و خودشناسی است. بدین ترتیب غایت این دانش آشکار می‌شود. یعنی واقع شدن در طبیعت اصیل خویش و شکافتن تمامی پوشش های نفسانی. بر همین اساس در باگاواد گیتا (Bhagavad gita) اوج یوگا، رویت ذات درونی از طریق ذهن پاک و خالص شده توصیف شده‌است، و سرانجام یوگا را به معنی «وصل و یکی شدن» نیز ترجمه کرده‌ اند که در آن صورت غرض از انجام تمرینات یوگا آشکار و هویدا می‌شود. به این معنا، یوگا عبارت است از عملکرد هماهنگ قوای فردی و اتحاد قوای ذهنی (Chitta shakti) با قوای حیاتی بدن و حواس (Prana shakti) که منجر به تلخیص انرژی، توسعه آگاهی و در نهایت اتحاد با آگاهی متعال خواهد شد؛ بنابراین تصور، در رودرایا مالاتانترا (Rudrayamatantra) گفته شده: «یک یوگی، فقط در اتحاد با آگاهی متعال، به تجربه یوگا نایل می‌گردد.» بدین ترتیب هر کدام از معانی واژه یوگا، قسمتی از این معرفت عمیق باطنی را آشکار می‌سازد و اختلاف ذاتی در میان آن‌ها دیده نمی‌شود.

 

 

یوگا شامل اجراى وضعیت هاى معین بدنى است كه در حین آن توجه خاصی به تنفس به عمل مى آید. بازدم در حین حركات معین و دم در حركات دیگر بسیار حایز اهمیت و تاثیر گذار است. یوگا به بهبود انعطاف پذیرى بدن و تقویت بنیه و كاهش استرس كمك مى كند.

چه کسی ورزش یـوگـا را اختراع کرد؟

 

 

هیچ تـاریخ ثبت شده ای برای ورزش یـوگـا وجود ندارد، زیرا تمرین کنندگان یـوگـا در گذشته بسیار دور پیش از اینکه هرگونه توضیحی از آن مـی تواند وجود داشته بـاشد، انجـام شده اســت.
یوگ هـا طی هزاره هـا این رشته را به دانش آموزان خود منتقل کردند و بسیاری از مدارس مختلف آموزش یـوگـا گسترش یافتند.
اولین اثر ضبط شده حرکات یـوگـا و یکی از قدیمـی ترین متون موجود، به طور کلی تصور مـی شود که توسط پاتـانجـالی، مریم یوجی هند که در حدود ۲۰۰۰ تـا ۲۵۰۰ سال پیش زندگی کرده بود، نوشته شده اســت.
پاتـانجی بـا نوشتن سوتـاتـای یـوگـا ( sutra به معنای «موضوع» در سانسکریت) اســت که اصول، فلسـفـه و شیوه آموزش یـوگـا هستند که هنوز هم دنبـال مـی شوند.
اگر چه بسیاری از مدارس یـوگـا در طول قرن هـا تکامل یافته اند، همه آنهـا از همان اصول اساسی پیروی مـی نمایند. بودیسم و دیگر سنت هـای روحانی شرقی از بسیاری از تکنیک هـای یـوگـا یا مشتقات این تکنیک اســتفاده مـی کنند.

انواع یوگا:

 

وینیاسا (Vinyasa)
آینگار (Iyengar)
آشتانگا (Ashtanga)
ینی (Yini)
آناندا (Ananda)
آنوسارا (Anusara)
بیکرام (Bikram)
اینتگرال (Integral)
کالی ری تری (Kali Ray Tri)
کریپالو (Kripalu)
فُرست (Forrest)
کوندالینی (Kundalini)
سیواناندا (Sivananda)

رژیم غذایی در یوگا

 

 

رژیم غذایی در سلامت انسان بسیار اهمیت دارد. در یوگا سه نوع رژیم غذایی وجود دارد که عبارتند از: راجاسی، تاماسی و ساتویک
رژیم غذایی راجاسی شامل غذاهای غیر گیاهی و پر انرژی می‌باشد. رژیم غذایی تاماسی ترکیبی از راجاسی و ساتویک می‌باشد. به معنی غذاهای غیر گیاهی و گیاهی و البته پرادویه. این رژیم غذایی افراد را کم حوصله و پرخاشگر می‌کند. اما رژیم غذایی ساتویک گیاهی ا ست و برای چاشنی آن از کمی ادویه هم استفاده می‌شود. این رژیم غذایی مورد توصیه یوگی‌ها می‌باشد. این رژیم غذایی گوارشی آسان را به ارمغان می‌آورد. احساس سبکی و تعادل به وجود می‌آید و تعادل هورمونی بدن در حد مطلوب نگه داشته می‌شود.

فواید یوگا در زندگی ما انسانها

 

- کاهش استرس و اضطراب
- کاهش نشانه های افسردگی
- تعادل و انعطاف پذیری بهتر
- بهبود وضعیت خواب
- افزایش ایمنی به علت تحریک سیستم لنفاوی
- از بین بردن سموم و فلزات سنگین
- افزایش قدرت و استقامت
- بهبود جریان خون
- عملکرد بهتر گوارشی، از جمله کاهش علائم IBS
- کاهش علائم مربوط به بارداری و افسردگی پس از زایمان
- درد مزمن، از جمله مواردی که به علت مشکلات عضلانی مانند کمردرد یا سردرد مکرر ایجاد می شود .
- بهبود وضعیت بدنی و کاهش علائم اختلال شخصیتی
- مقاوم سازی و تقویت سیستم ایمنی کهنسالان
- فواید یوگا در بهبود کیفیت خواب

مطالعات نشان می‌ دهد که ۴ تا ۸ هفته پس از شروع این ورزش شما شاهد تأثیر مثبتی بر خواب، زمان خواب، زمان بیداری قبل و بعد از خواب خواهید بود. و به بیماران مبتلا به اختلالات خواب کمک خواهد کرد ، در بسیاری از بزرگسالان، خواب نامناسب به دلیل استرس بالاست و عدم تعادل هورمون ها یا وجود درد همراه می باشد. از آنجا که یوگا به سیستم عصبی پاراسمپاتیک کمک می کند و فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک را کاهش می دهد، می تواند اختلالات خواب را نیز کم کند.

فواید یوگا برای کاهش وزن و ساخت عضله

زمانی که شما در روز ۳۰ دقیقه فعالیت شدید بدنی یا حتی متوسط داشته باشید، ورزش محسوب می‌ شود، برخی از سبک های این ورزش به کاهش وزن و داشتن وزن سالم، کاهش التهاب، تعادل بین هورمون‌ ها، کنترل اشتها، افزایش توده عضلانی و استفاده از متابولیسم بدن کمک می کند، هر چند بعضی از کلاس‌ های یوگا شاید عرق شما را سرازیر کند، و باعث سوزاندن کالری زیادی شود. اما مزایای واقعی آن در مورد کاهش وزن و تأثیر آن بر روی کاهش استرس است.

توصیه هایی برای کاهش خطر آسیب دیدگی در یوگا

 

اگر شما باردار و یا به بیماری خاصی مبتلا هستید: حتما قبل از شروع یوگا با پزشک خود مشورت کنید. پزشک می تواند با توجه به شرایط شما نوع و سطح تمرینات یوگا را به طور مناسب انتخاب نماید.
یوگا را به تنهایی و بدون مربی یاد نگیرید: تمرین با یک مربی با تجربه و آموزش دیده موجب به حداقل رسیدن آسیب های جدی برای شما می شود.
یوگا جایگزین درمان ها و مراقبت های پزشکی نیست: اگرچه یوگا فواید سلامتی بسیاری دارد و می تواند به عنوان بخشی از برنامه درمانی محسوب شود اما جایگزین مراقبت ها و توصیه های پزشکی نیست.
محدودیت های خود را بشناسید: قبل از شروع یوگا درباره شرایط فیزیکی وقدرت آن تحقیق کنید. از مربی خود مشاوره بگیرید تا تمرینات مناسب را به شما معرفی نماید.
آرام پیش بروید: یوگا ورزش رقابتی نیست. آموزش را از پایه شروع کنید. ابتدا تکنیک های صحیح تنفس و حفظ تعادل را یاد بگیرید، سپس به حرکات کششی بپردازید.

سخن پایانی

 

 

یوگا فرایند کشف خود شناسی را در پی دارد و علاوه بر فوایدی فردی که برای افراد دارد، برای جامعه نیز می تواند مفید باشد. در واقع نمی توان گفت یوگا فقط یک ورزش بدنی است چون پژوهشهای علمی ثابت می کند که یوگا نه تنها بر جسم انسان تاثیر می گذارد، بلکه در تنظیم نیروی پرانیک یا انرژی حیاتی و جریان آن و همچنین بر ضمیر انسان نیز موثر می باشد. 

ارسال نظر
نام و نام خانوادگی:
Email:
وبسایت:
نظر:
Captcha